עץ זית אסקל

אסקל הוא זן עץ זית שפותח במכון וולקני ומצטיין ביבולים גבוהים ובתכולת שמן גבוהה.

זן חדש זה פותח במכון וולקני ע'ע פרופ' שמעון לביא, ונקרא על שמו של אברהם חסקל ז'ל, איש המטעים של המחלקה לגפן וזית שעבד במשך שנים רבות עם לביא בטיפוח זנים חדשים.

הנטיעות הראשונות של זן זה במטעים החלו בשנת 2002 משתילים שסופקו ע'י משתלת תליל למספר משקים בהיקף ניסיוני של שורה אחת במטע.

הצלחת הזן הביאה לנטיעות נוספות בהיקפים מסחריים והיום הוא תופס מעמד של אחד הזנים המובילים בנטיעות החדשות.

מקור: ישראל, מכון וולקני, פרופ' לביא

איזורי גידול:  כל הארץ

 

מאפייני שמן הזית:

טעם וריח: ארומטי, חריף, בעל מרירות קלה

 

 

איכות ביוכימית של השמן: בינונית-גבוהה 

    

תכונות הקשורות במסיק זיתים:

מועד הבשלה: תחילת עד אמצע העונה

גמישות במועד המסיק (פרק הזמן בין הבשלה ונשירת פרי) - בינונית

התאמה למסיק מכני בניעור גזע: טובה מאד

התאמה למטעי בוצרת: טובה-בינונית

תכונות עץ הזית במטע:

 

מבנה העץ:  חצי זקוף, ענפים בכותיים כאשר נושא פרי 

קצב צימוח: מהיר

כניסה לניבה מסחרית:  3 שנים

יבול בממוצע רב שנתי:  1100 ק'ג/ד' ויותר

תכולת שמן (במטע מושקה): 22-26%

יבול שמן בטיפול מעולה: 220 ק"ג/ד'

צריכת מים: רגילה

רגישות למחלות ומזיקים: בשנה הראשונה רגיש במיוחד לעש היסמין ולתנאי אקלים. לא נצפו רגישויות מיוחדות של העץ הבוגר